HAAL HET MAXIMALE UIT JE VAATWASSER

Ontdek hier enkele tips gegeven door AEG

Een schone vaat begint bij het juiste gebruik van de vaatwasser. Voor optimaal resultaat is het belangrijk om niet alleen het juiste afwasmiddel te gebruiken, maar ook om de vaatwasser op de juiste manier in te stellen en met regelmaat te onderhouden.

Met onderstaande tips vult u uw vaatwasser zo efficiënt mogelijk en behoort een vieze vaat tot het verleden.

Tip 1❗️Spoel niet voor

Grote etensresten verwijder je uiteraard voor je de vaat in de machine doet. Voorspoelen hoeft niet, het is zelfs afgeraden dit te doen. Als de vaat té schoon is, kunnen de enzymen van het wasmiddel zich nergens nog aan vasthechten. En door niet te spoelen spaar je ook weer water uit. Op die manier verbruikt je vaatwasser zelfs minder water dan met de hand af te wassen.

Tip 2❗️Laad de vaatwasser correct in

Voor een schone vaat is het belangrijk om de vaatwasser correct in te ruimen. Gebruik daarom steeds onderstaande indeling:

 • Grote vaat (pannen, schalen): deze plaats je onderin, met de holle zijde naar onderen gericht
 • Borden: deze plaats je ook onderaan. Probeer grote met kleine borden af te wisselen voor een optimale watercirculatie
 • Kleine vaat (kopjes, glazen): deze plaats je bovenaan, ook met de holle zijde naar onderen
 • Plastic potjes en deksels: op het bovenste rek wordt het minder warm. Leg daarom het plastic vanboven.
 • Houten bestek: dit kan beschadigd worden door het warme water en afgeven op de andere vaat. Deze was je dus beter met de hand af

Tip 3❗️Kies het juiste wasprogramma

Voor een schone vaat is het belangrijk om het juiste wasprogramma te kiezen. Anders kan het afwasresultaat tegenvallen als een verkeerd programma wordt geselecteerd. In de meeste gevallen zal het eco-programma van de vaatwasser volstaan. Deze stand duurt wat langer, maar door ‘s nachts (op nachttarief) te wassen, hoeft dit geen probleem te zijn.

Wilt u enkel de vaat snel afspoelen, gebruik dan de stand voorwas. Hiervoor moet geen vaatwasmiddel gebruikt worden.

Wanneer een vaatwastablet niet volledig oplost, kan dit betekenen dat een te kort programma is gekozen. Bij korte programma’s wordt onvoldoende warmte vrijgegeven. Het blokje lost door de lage temperatuur niet of gedeeltelijk op en zorgt zo voor onvoldoende droogresultaat. Kies er dan voor om waspoeder te gebruiken in plaats van vaatwastabletten of kies voor een langer wasprogramma.

Tip 4❗️Onderhoud de vaatwasser

Naast instellingen en vaatwasproducten is het van groot belang om uw vaatwasser goed te onderhouden zodat een schone vaat gegarandeerd blijft.

Controleer geregeld of de zeef goed vast zit en schoon is.
Controleer of de middelste sproeiarm goed aansluit op de achterzijde
Als er een rubberen dichting is, controleer die op vervuiling
Reinig met regelmaat de sproeiarm (raadpleeg voor demontage de gebruiksaanwijzing van uw vaatwasser)

Tip 5❗️Begin niet meteen uit te laden

Door uw vaatwasser correct uit te laden, zorg je ervoor dat je de schone vaat ook schoon en droog in de kast kan zetten.

Open je vaatwasser niet onmiddellijk, anders vervliegt de warmte waarmee de vaat nog verder kan drogen. Als je te lang wacht, kan de waterdamp echter terug condenseren. Ideaal is 15 à 30 minuten wachten.

Maak eerst het onderste rek leeg, zodat waterresten niet op de droge vaat kunnen vallen.

Tip 6❗️Controleer de instellingen van de vaatwasser

Zout wordt gebruikt om het water te ontkalken of te verzachten. Om de hoeveelheid vaatwaszout te doseren tijdens een wasbeurt, is het belangrijk om de waterhardheid in te stellen. Voor een juiste instelling kan de waterhardheid van uw gemeente worden geraadpleegd via de website van de Watergroep. Hoe de waterhardheid kan worden ingesteld, staat vermeld in de gebruiksaanwijzing van de vaatwasser.

Wanneer de vaat niet goed droog wordt of er blijven vlekken achter op de vaat is het belangrijk om de dosering van het spoelglans te verhogen. Wanneer er een kleverig laagje achterblijft op de vaat, verlaag dan de dosering. Hoe de te gebruiken dosis spoelglans kan worden ingesteld, staat vermeld in de gebruiksaanwijzing van je vaatwasser.

Tip 7❗️Voorkom doffe glazen

Na verloop van tijd kan het gebeuren dat glazen dof worden. Om doffe glazen te voorkomen, is het raadzaam om onderstaande tips in acht te nemen:

 • Doe alleen glazen in de vaatwasser die hiervoor geschikt zijn
 • Laat glazen niet te lang staan aan het einde van het vaatwasprogramma
 • Vermijd glazen wassen met een lage temperatuur
 • Controleer de instelling van de waterhardheid
 • Gebruik een afwasmiddel met glasbeschermingsmiddel. Een scheutje azijn werkt ook.

Tip 8❗️Vermijd verkleuringen op inox

Verkleuring op inox servies wordt veroorzaakt door voedselresten zoals zetmeel, aardappelen, kool en pasta. Om verkleuring op inox te verhelpen, kan de aanslag worden verwijderd door het servies handmatig te reinigen met een afwasborstel. Ook kan er voor worden gekozen om de aanslag in de kuip van de vaatwasser te verwijderen met een machinereiniger.

Tip 9❗️Gebruik de juiste vaatwastabletten en afwasmiddelen

Er zijn tegenwoordig een hoop verschillende soorten vaatwastabletten en afwasmiddelen verkrijgbaar. Bij gebruik van afwasmiddelen of vaatwastabletten is het altijd belangrijk om te letten op de volgende punten:

 • Vaatwaspoeder: voor het beste resultaat is het aan te raden om vaatwaspoeder altijd in combinatie met vaatwaszout en spoelglans te gebruiken voor het beste eindresultaat.
 • Vaatwastabletten zonder spoelglans en zout: gebruik deze altijd in combinatie met vaatwaszout en spoelglans.
 • Combi-vaatwastabletten: in deze producten zitten vaak verschillende afwasmiddelen. Deze tabletten kunnen niet alleen losse middelen vervangen, ze hebben vaak ook nog extra functies. Ze zorgen bijvoorbeeld voor extra glans, zilverbescherming en het neutraliseren van geurtjes

COMBI-VAATWASTABLETTEN

Deze zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. De meest gangbare zijn:

 • 2-in-1-tablet: wasmiddel en glansspoelmiddel
 • 3-in-1-tablet: wasmiddel, glansspoelmiddel en zoute achterzijde
 • 4-in-1-tablet: wasmiddel, glansspoelmiddel, zout en anti-glascorrosie*
 • 5-in-1-tablet: wasmiddel, glansspoelmiddel, zout, anti-glascorrosie* en metaalbescherming
 • alles-in-1-tablet: wasmiddel, glansspoelmiddel, zout, anti-glascorrosie, metaalbescherming. Ook werkzaam bij lagere temperaturen.

*Glascorrosie is de witte of doffe aanslag die u soms op uw glazen ziet. In tegenstelling tot kalk is dit jammergenoeg niet te verwijderen. Glascorrosie kan zich ook uiten in de vorm van krassen en regenboogachtige verkleuring.

Tip gebruik combi-vaatwastabletten

Bij het gebruik van combi-vaatwastabletten is het toepassen van vaatwaszout of spoelglans vaak niet noodzakelijk. Wanneer de vaat slecht droogt of als er na gebruik van combi-vaatwastabletten strepen of kalkaanslag achterblijft, kan het helpen om extra glansspoelmiddel of zout toe te voegen.

DOSERING

Naast het juiste afwasmiddel is het raadzaam om de volgende punten in acht te nemen:

 • Volg de aangeraden dosering op de verpakking van het wasmiddel
 • Wanneer er met een kort programma of halfvolle vaatwasser gewassen wordt, is minder wasmiddel meestal voldoende voor een goed resultaat
 • Wasmiddel in vloeibare of poedervorm zijn gemakkelijker te doseren. Hierbij let je op de streepjes in het doseerbakje.
 • Bij het gebruik van tabletten is doseren iets lastiger. Bij een halve vaat kunt u het blokje soms doormidden breken.