Basisverlichting
Onder basisverlichting verstaan we plafondlampen en hanglampen. Typisch aan deze verlichting is dat het licht gelijkmatig verdeeld wordt en u dus de volledige ruimte kan verlichten. U gebruikt een plafondlamp of hanglamp dus beter niet als werk-, accent- of sfeerverlichting. Het design van uw basisverlichting valt meestal niet hard op, wat niet wil zeggen dat er niet veel verschillende stijlen bestaan.
Sfeerverlichting
Vloer-, tafel- en wandlampen. Sfeerverlichting leent zich perfect om uw interieur net dat tikje meer te geven. En het kan meestal gedimd worden, wat voor gezelligheid zorgt.
- Gebruik accentverlichting als u slechts enkele delen in de kamer wilt verlichten. Dit wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor het verlichten van een kunstwerk, meubilair of planten. Accentverlichting kunt u gemakkelijk combineren met algemene verlichting. In Meubelen Gaverzicht vindt u zelfs meubelen met ingebouwde accentverlichting.
- Gebruik indirecte verlichting als u enkel een reflectie van licht wilt in uw interieur. Deze verlichting zit ‘verstopt’ achter wanden, kasten of armaturen. Meestal worden daarvoor tl-lampen of LED-strips gebruikt.
- Vrijstaande verlichting (bv. een losstaande lamp) is natuurlijk ook een optie om sfeer te scheppen in uw interieur. Handig: u kunt ze regelmatig een andere plaats geven.
Functioneel licht
Functioneel licht is direct gericht licht dat op één bepaalde plek schijnt en dus uw zichtbaarheid verhoogt. Hieronder vallen de leeslampen, bureaulampen of de verlichting van het werkblad in uw keuken. Dit type verlichting helpt u bij uw werk, bij het lezen, koken, … en wordt vaak ook ‘taakverlichting’ genoemd. Het is goed deze verlichting te combineren met algemene basisverlichting, aangezien u anders donkere schaduwen krijgt die de ogen vermoeien.
Gericht licht
Oftewel spots. Of het nu voor werkverlichting, accentverlichting of sfeerverlichting is, met spotverlichting zit je altijd goed!